top of page

Sensitiv

KONTAKT: Telefon: 28652099

Email: psykolog.anne.novak@protonmail.com

Adresse: Brunhøjvej 8, st.th., 8680 Ry.

Er du "særligt sensitiv" eller "Highly Sensitive Person" (HSP), som det hedder på engelsk? 15-20 % af danskerne har fra fødslen dette karaktertræk.  

Kendetegn ved særligt sensitive:

 

  • Du er yderst følsom overfor andres følelser og stemninger (du ved ofte hvordan andre har det, før de selv ved det) og du holder meget af at være i naturen.

  • Du tænker meget over tingene og gennemgår ting, der er sket, for at fordøje dem.

  • Du bliver træt og overvældet før andre og må trække dig for at genvinde din balance.

  • Du har ofte dårlig samvittighed over dette og føler dig forkert, fordi du kan se, at du er anderledes end mange andre.

  • Når du bliver overvældet, er det fordi du er overstimuleret af lyde, lugte, følelser, synsindtryk, mange samtidige gøremål, - ting, som andre mennesker ikke reagerer på før langt senere.

  • Du er ofte blevet kaldt "over-følsom", temperamentsfuld (når du er overstimuleret kan du reagere med vrede og irritation), genert (hvis du er den indadvendte type), pleaser (kombinationen af at sanse andres behov og forsøge at tilfredsstille dem, at ville undgå vrede og konfrontation samt at ønske dybt at blive accepteret af andre, kan gøre at du fremstår behagesyg).

  • Fakta: Særligt sensitives hjerne opfanger og bearbejder stimuli på en anderledes måde end andre menneskers hjerner gør det på. Deres bearbejdning er mere dybtgående og de lægger mærke til flere detaljer. Dette er en af grundene til at de nemmere bliver overvældede - de tager simpelthen mere ind end andre gør. 

Det at være særligt sensitiv er helt sikkert noget, der påvirker dine relationer og din hverdag. Det kan være en stor udfordring at have dette karaktertræk i vores hektiske og udadvendte samfund. 

Jeg kan hjælpe dig med at forstå og acceptere dig selv som den, du er - og med at forstå andres reaktioner på din sensitivitet. Det handler ikke om at bruge karaktertrækket som en "undskyldning", men om at opdage - og blive gladere for dine kvaliteter og tage vare på dig selv, så du kan udfolde dine kvaliteter optimalt.

bottom of page