Mange mennesker er - forståeligt nok - forvirrede omkring at finde den rette psykolog og hvor de kan få tilskud eller benytte den henvisning, de har fået hos lægen.
Man er typisk i en sårbar situation, når man skal til psykolog, så det kan føles uoverskueligt og ærgerligt at bruge energi på at kontakte forskellige psykologer forgæves. Formålet med dette indlæg er derfor at give et overblik, så du lettere og hurtigere kan finde din vej.
Først skal vi lige have afklaret, hvad de forskellige former for psykologer (som er relevante i denne forbindelse) betyder:
En hvaffor en psykolog?
Psykolog: Er en beskyttet titel. Hvis du er psykolog, har du en kandidatgrad i psykologi fra universitetet. Den latinske betegnelse er: Cand.psych.
Autoriseret psykolog: En psykolog, der er autoriseret af Psykolognævnet. Autorisation gives efter en slags “efteruddannelse”, som består i et dokumenteret antal arbejdstimer med både individer og grupper samt et dokumenteret antal supervisionstimer. Den latinske betegnelse er Cand.psych.aut.
Psykolog med ydernummer: Har søgt og fået tildelt ydernummer, dvs. arbejder under en ordning, hvor de modtager personer, der er henvist til psykologbehandling gennem deres læge. Psykologen modtager tilskud fra staten for de afholdte behandlinger.
Henvisning fra lægen
For at få en henvisning ved lægen, skal din problematik gå ind under henvisningsårsagerne, som du finder her: https://www.sygeforsikring.dk/tilskud/psykologhjaelp/henvisningsaarsager. Det er de årsager, man fra statens side har valgt at give tilskud til.
Hvis du har været ved lægen og har fået en henvisning til psykolog med tilskud fra sygesikringen, så skal du finde en psykolog, der har "ydernummer". En psykolog med ydernummer kan modtage din henvisning elektronisk og får dækket den resterende del af sit honorar gennem sygesikringen. Du betaler derfor kun ca. 450 kr. for første samtale og 375 kr. for de efterfølgende samtaler (pr.november 2023). Du får 12 samtaler til denne pris. Det er det antal, man fagligt har vurderet, der kan være brug for i forbindelse med den pågældende problematik, men du bestemmer selvfølgelig selv, om du vil bruge dem alle.
Psykologer med ydernummer har desværre ofte ventetid, nogle gange op til flere måneder.
Du kan søge efter psykologer med ydernummer her ved at vælge dit område samt (vigtigt!) at vælge, at du søger psykolog med tilskud ved henvisning fra lægen. Så undgår du at ringe forgæves til en masse psykologer, der ikke har ydernummer: https://www.sundhed.dk/borger/guides/find-behandler/?InformationsUnderkategori=Psykolog%20med%20tilskud%20ved%20henvisning&Informationskategori=Psykolog
Flere privatpraktiserende psykologer uden ydernummer - jeg selv inkluderet - giver rabat, hvis du har en henvisning, men prisen er stadig højere end hvis du finder en ydernummer-psykolog. Til gengæld kan du komme hurtigere i gang med din behandling.
Tilskud gennem Sygeforsikringen danmark
Hvis du er medlem i gruppe 5, 1 eller 2 af den private "Sygeforsikringen danmark" giver de et tilskud på 300 kr. pr. samtale hos en autoriseret psykolog, såfremt din problematik hører under henvisningsårsagerne (se ovenfor) og du ikke får offentligt tilskud. Du behøver ikke at have en decideret henvisning fra lægen for at få dette tilskud. Hvis du har henvisning og får offentligt tilskud giver de 200 kr. pr. samtale. Du kan se deres helt præcise tilskud her: https://www.sygeforsikring.dk/tilskud/psykologhjaelp
Det er din psykolog, der indberetter samtalerne til Sygeforsikringen danmark. Du skal typisk blot oplyse vedkommende om, at du er medlem og ønsker at benytte dig af tilskuddet. Der gives ikke tilskud til parterapi.
Til psykolog via din sundhedsforsikring
Mange mennesker har i dag sundhedsforsikringer gennem deres arbejdsplads, som ofte inkluderer muligheden for psykologsamtaler. Der er her oftest tale om et mindre (men ikke fra starten defineret) antal samtaler, alt efter problematik og hvilken forsikring, du har. Til gengæld skal du ikke betale noget, da psykologen afregner med forsikringen. Det er ikke nødvendigvis et så dybdegående forløb, som hvis du kom via henvisning fra lægen eller som privatbetaler. Psykologen vurderer behovet løbende og beslutter i samråd med forsikringen, hvor mange samtaler, der kan gives. Hvis du ikke føler, at du er klar til at stoppe, har du som regel mulighed for at fortsætte forløbet for egen regning.
De fleste forsikringsselskaber samarbejder med et netværk af bestemte psykologer. I nogle tilfælde kan du selv vælge din psykolog, så spørg efter det, hvis det er vigtigt for dig. Nogle gange giver netværket dig nogle forskellige muligheder og så kan du vælge den, der tiltaler dig mest.
Måske har du mulighed for psykologhjælp gennem dit private forsikringsselskab eller din pensionskasse i krisesituationer, så kontakt evt. disse for at høre om mulighederne.
Til psykolog som privatbetaler
Hvis du ikke har nogen af ovenstående muligheder, kan du gå til en hvilken som helst psykolog som privatbetaler. Nogle psykologer har "klippekort ordninger" hvor du kan få samtalerne billigere, hvis du køber flere samtaler forud. Nogle har en reduceret pris til studerende, ledige og andre mindre bemidlede. Det kan synes dyrt at gå til psykolog, men der er mange udgifter forbundet med at drive en praksis.
Jeg håber, at indlægget har været hjælpsomt og kan gøre vejen til psykolog lidt lettere for dig. Held og lykke med at finde den rette psykolog!
Hvis du har lyst til at læse mere om overvejelser, man kan have inden man opsøger en psykolog, kan du læse det indlæg, jeg har skrevet om emnet her:
Comments